تیم سایبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فیس بوک چه می کند؟
در دنیای امروز شبکه های اجتماعی نقش موثر و عمدهای را در امر ارتباطات اجتماعی بر عهده دارند. شبکههای مختلفو با تواناییها و کاراییهای متنوعی همچون: اورکات، توییتر، فرندفید، مای اسپیس و فیس بوک.
در ایران اما نقش این شبکههای مجازی به دلیل محدودیت هایی که در امر ارتباطات و آزادی مطبوعات و رادیو تلویزیون وجود دارد، بسیار پر رنگ تر و مفیدتر است. به طوری که شاهد بودیم در ماه های پیش از انتخابات ۸۸ و حوادث یک سال پس از آن، سایت فیس بوک توانست جایگاه رفیعی را در بین همه شبکه های اجتماعی در انتقال اخبار، ویدئوها و عکس ها تصاحب کند و عملا تبدیل شود به مهمترین شبکه اجتماعی و پل ارتباطی میان معترضان به نتایج انتخابات.
تیم سایبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، که پیش از این شرح وظایف دیگری داشت، مسئولیت شناسایی فعالین فیس بوک را برعهده گرفت و همین امر باعث شد نیروی بیشتری را جذب کند. وظیفه این نیروها ایجاد پروفایل های جدید و با عناوین و شعارهای سبز بود که بتوانند به راحتی میان معترضان نفوذ کنند.
شرح وظایف این عده به شرح زیر است:
۱) ساختن پروفایل تازه و (اد) کردن فعالین عرصه فیس بوک علی الخصوص چهره های شناخته شده و برخی افرادی که مواضع تندتری دارند
۲) شناسایی در درازمدت و گاهی اوقات دادن پیشنهاد دوستی و ارتباط های زیرزمینی برای فعالیت های سیاسی تحت عنوان اینکه باید خود ما دست به کار شویم و به رهبران جنبش نباید دلخوش بود. که به منظور شناسایی فرد مورد نظر صورت می گیرد و ایراد این کار اینست که معترضین ممکن است در مدت کوتاهی هویت اصلی خود را فاش کنند و قربانی شوند.
۳) چت کردن های اتفاقی و رندوم و پرسیدن سوال های ساده ای همچون: تو کجایی؟ چند سالته؟ دانشجویی؟
در اینگونه موارد این افراد اصرار دارند وانمود کنند که هدفشان از پرسیدن این سوالات صرفا کنجکاویست و حتی ممکن است در صورت تفره رفتن شما به راحتی از ادامه چت منصرف شوند.
۴) کامنت دادن به مطالب افراد یا گروه ها به قصد ایجاد تشنج و یأس از ادامه مبارزه
در اینگونه موارد با نوشتن کامنت هایی اغلب افراطی و گاهی اوقات ضد دین سعی می کنند اختلاف افکنی کنند. گاه فردی یا جریانی را زیر سوال می برند، گاه حرف های غیر واقعی و غیر مستندی را از گذشته افراد شاخص بازگو می کنند، گاه یک نویسنده یک کارتونیست و یا یک فعال سیاسی را بی مهابا به سازمان های جاسوسی مرتبط و او را متهم به مزدوری می کنند. هدف از همه این کارها ایجاد التهاب و جنگ روانی بین معترضان است.
۵) انتشار نوتها و متنهای خبری
نکته جالب در این بخش این است که اخبار یا مطالب به اصطلاح آگاهی دهنده را طوری مطرح می کنند که خواننده را دچار شک می کند یعنی ضمن اینکه عده ای این متن ها را باور می کنند، عده ای نیز به آنها شک می برند و این باعث می شود در برخی موارد حتی اگر خبر راست و حقیقی هم باشد نسبت به صحت خبر تردید کنند. آنها در این شیوه هم خبرهای راست و هم خبرهای دروغ را منتشر می کنند تا خواندگان نگاهی تردیدآمیز نسبت به کل اخبار فیس بوک پیدا کنند این همان بلاییست که بر سر سایت بالاترین نیز آمده است.
۶) انتشار عکس ها و ویدئوهای خلاف واقع و دروغین
بهترین مثال این مورد در بخش عکس، همان عکس قمه زنی دخترعرب در روز عاشورا بود که به طور گسترده در فیسبوک منتشر و عنوان شد که این دختر توسط عوامل بسیج و نیروی انتظامی مجروح شده و یا در مورد ویدئو می توان به ویدئویی اشاره کرد که در روز کارگر و تحت عنوان اعتصاب تاکسیرانان و عدم سوار کردن مسافرمنتشر شده بود که با دیدن خود فیلم متوجه می شدیم که رانندگان با صدای بلند طلب مسافر می کنند.
اما روش جدیدی به ذهن تیم سایبری سپاه که در محل سفارت آمریکا در تهران مستقر هستند رسیده، ارسال گزارش تخلف از فعالین(ریپورت کردن) به فیس بوک می باشد. در این روش ضمن شناسایی فعالین عرصه فیس بوک، پروفایل شخصی آنان را تحت عناوینی چون انتشار عکسهای مستهجن و پورنوگرافی گزارش می دهند. متاسفانه فیس بوک هم بدون کوچکترین بررسی، آن پروفایل ها را مسدود (disable) میکند.
این اتفاقیست که حدودا ده روز پیش برای خود من پیش آمده و پروفایل خودم را بنا به گزارشات دروغ از دست داده ام. البته جای شکر دارد که این دوستان نمی توانند به اطلاعات پروفایل دسترسی پیدا کنند و فقط با گزارش تخلف می توانند آنها را توسط خود فیس بوک مسدود و غیرفعال کنند.
با توجه به اینکه فیس بوک اهمیت ویژه ای برای جنبش اعتراضی مردم ایران دارد و مهمترین ابزار ارتباطی مردم است، تکرار اینگونه اقدامات تا حدی فاجعه بار است زیرا هر روز شاهد این خواهیم بود که تعدادی از دوستانمان حذف شوند. جالب تر اینکه پس از شروع این گزارشات تخلف و مسدود شدن پروفایل ها، یک نوت که در بخش 5 اشاره کردم از طرف خود آنها منتشر شده که حاوی نکات امنیتی برای کاربران فیس بوک است. آنها در این نوت توصیه می کنند اگر دوستانتان مدتی نبودند و با همان اسم و مشخصات با پروفایل جدیدی شما را (add) کردند بدانید آنها هکر هستند و قصد دارند اطلاعات شما را بربایند!
در این متن حتی توصیه می شود که این کاربر جدید را بدون معطلی (block) کنید.
دوستان عزیز، متاسفانه حرکتی را آغاز کردهاند که به زودی به قطع رابطه همه ما با هم منجر خواهد شد و متاسفانه با روند موجود به تدریج و به علت گزارشات تخلف، یکی یکی مسدود خواهیم شد. راه های متعددی برای جلوگیری از این امر به ذهن می رسد از جمله نوشتن نامه دسته جمعی خطاب به مسئولان فیس بوک، ولی شاید بهترین و موثرترین راه ، ملاقات حضوری فعالان جنبش با مقامات و مدیران فیس بوک باشد.
این دیدار و توضیح و شرح واقعه شاید کمک مهمی به آگاه شدن فیس بوک از عاقبت مسدود کردن های پیاپی کاربرانش در ایران بکند.