بدون یک تحول فکری عمیق در جامعه ایران هیچ تغییر مثبتی رخ نخواهد داد


۱۳۸۹ خرداد ۳, دوشنبه

بررسی احکام سنگین دانشجویان زندانی و ادامه اعتراض ها :

چرا حکومت در سرکوب دانشجویان ناموفق است


رای ما کجاست :

با وجود صدور احکام سنگین برای دانشجویان زندانی حکومت به خواسته خود درباره دانشجویان نرسیده است . ماه هاست حکومت جمهوری اسلامی با زندانی کردن دانشجویان و صدور حکم های سنگین برای آنان تلاش کرده تا این قشر مهم و بزرگ از جامعه را منفعل و از صحنه اعتراض های دور کند. اما اعتراض های اخیر در دانشگاه تهران ،بهشتی و همچنین دانشگاه آزاد نشان می دهد که حکومت ابدا موفقیتی در این باره نداشته است .تجمع اعتراضی امروز( یک شنبه ) دانشجویان دانشگاه تهران مرکز که در ادامه تجمع های اعتراضی این دانشجویان در روزهای گذشته بود. نیز توسط نیروهای بسیج به خشونت کشیده شد و طبق خبرهای رسیده چهار دانشجو نیز به شدت زخمی شده اند .

احکام باور نکردنی برای دانشجویان

شاید این روزها بیشتردرباره احکام میلاد اسدی و بهاره هدایت که هر کدام به ترتیب به هفت سال و نه سال زندان محکوم شده اند به عنوان بالاترین احکام صادر شده برای دانشجویان زندانی نام برده شود. اما مجید توکلی با ، هشت سال زندان ،مجید دری و ضیا نبوی با گرفتن احکام یازده سا ل و پانزده سال زندان نیزرکورد بالاترین حکم های سنگین را برای دانشجویان دربند شکستند . هر چند حکم مجید دری در دادگاه تجدید نظر به شش سال کاهش یافت .اما او باید پنج سال از این دوره را در زندان ایذه و در تبعید به سر ببرد . ضیا نبوی رکوردار حکم سنگین در میان دانشجویان نیز باید شش سال حکم خود را در تبعید بگذارند هر چند هنوز نتیجه تجدید نظر خواهی برای این دانشجو صادر نشده است.

عباس کاکایی، دانشجوی دانشگاه تهران در رشته‌ی علوم ارتباطات، در روز شانزدهم آذر دستگیر و به یک سال حبس محکوم شد اما به علت نداشتن وثیقه پنجاه میلیونی به علت آنکه خانواده اش کشاورزند همچنان در زندان به سر می برد این دانشجوی نخبه دو ترم از تحصیل اش را از دست داد.جواد ملیحی و تعداد زیاد دیگری از دانشجویان که شاید تا به حال اسم شان را هم نشنیده باشیم همچنان در زندان به سر می برند.

برخورد با دانشجویان ستاره دار

با شروع به کار دولت محمود احمدی نژاد وزارت علوم او با وزیر ی چون محمد مهدی زاهدی پرچم دار محروم کردن دانشجویان از تحصیل شد. دانشجویانی که فقط به خاطر فعالیت سیاسی در دانشگاه های محل تحصیل شان حالا باید از تحصیل در دوره های بالاتر باز می ماندند . این دانشجویان در زمان انتخابات به این ناعدالتی آشکار اعتراض و بارها در مقابل دانشگاه تهران و وزارت علوم دست به تجمع زدند. اما با این همه محمود احمدی نژاد هر بار در مناظره های تلویزیونی وجود این دانشجویان را انکار کرد. شیوا نظر آهاری و زهرا توحیدی به همراه تعدا د دیگری از دانشجویان ستاره دار و محروم از تحصیل بعد از انتخابات راهی زندان اوین شدند . جایی که شاید امروز به دانشگاه آنها تبدیل شده است .

چرا احکام سنگین و سرکوب ها بی فایده است ؟

به عقیده کارشناسان با اینکه حکومت جمهوری اسلامی تنها راه پاسخ به دغدغه ها و سوالهای معمول دانشجویان را در سرکوب آنها می بیند اما ماجراهای اخیر و ادامه اعتراض های دانشجویی شکست این سیاست را نشان می دهد .چرا که دانشجویی که با فکر و اندیشه به دانشگاه آمده است .قطعا با باتوم و کتک به کلاس درس باز نمی گردد و دغدغه های اجتماعی خویش را فراموش نمی کند .

محمد مصطفایی که وکالت تعدادی از دانشجویان در بند را به عهده دارد می گوید :« روند برخورد با مسائل دانشجویی نه تنها به زیان آنها، بلکه به زیان کشور است .شخصی که می‌خواهد وارد دانشگاه بشود، مشکلات زیادی را تحمل می کند . پذیرفته شدن در کنکور ایران بسیار مشکل است. تمام کسانی که دانشجو هستند، بالاخره تازه پا به عرصه‌ی جامعه گذاشته‌اند و اولین تجربه‌ی اجتماعیشان در جامعه، دانشجو بودنشان است و بعد از این مرحله می‌خواهند وارد عرصه‌ی کار بشوند.»

به گفته او دغدغه‌هایی که برای آینده‌ی دانشجوها وجود دارد و نگرانی‌هایی که بعد از انقلاب برای دانشجویان به وجود آمد خیلی از آنها را واداشت که فعالیت اجتماعی و حقوق بشری انجام دهند .

او ادامه می دهد :«طبیعی است طی این فعالیتها، دانشجویان احتمالاً با افرادی هم ارتباط برقرار می‌کنند. احتمال دارد بعضی از آن‌ها هم به بی‌راهه بروند و کاری انجام بدهند که به نفع نظام نباشد، ولی موقعیت دانشجویان با افراد و مجرمان دیگری که در دادگاه‌ها و دادسراها می‌بینیم، تفاوت دارد و انگیزه‌ی آن‌ها، انگیزه‌ی برهم‌زدن امنیت نیست، بلکه می‌خواهند به‌گونه‌ای اصلاحات را ایجاد کنند.».

به عقیده این وکیل دادگستری احکامی که اکنون برای دانشجویان صادر می‌شود، احکام خیلی سنگینی است احکامی که لطمات روحی جبران‌ناپذیری به دانشجویانی می‌زند که تازه می‌خواهند وارد عرصه‌ی اجتماع شود. این که دانشجویی بعد از فراغت از تحصیل به دنبال کار برود درحالی که یک مهر سابقه‌دار بودن کیفری بر پرونده‌اش خورده شده است، به صلاح دانشجویان از یک طرف و کشورمان از سوی دیگر، نیست.

همسر بهاره هدایت نیز صدور چنین احکامی برای دانشجویان از جمله همسرش را وهن حکومت می داند ودر گفت و گو با رسانه ها می گوید:« با اینکه قبلا بهاره را تهدید به یازده تا پانزده سال حبس کرده بودند اما فکر نمی کردیم برای یک فعال دانشجویی واقعا حکم نه سال حبس صادر کنند و آن را تنها تهدید تلقی می کردیم تهدیدی که مبنای حقوقی نداشت . وقتی بهاره خبر حکم نه سال زندان را شنید نه تنها برای او بلکه در لحظات اولیه برای همه ما شوک آور بود».

به عقیده او آقایان هیچ نگرانی هم ندارند که بدون در نظر گرفتن نوع اتهامات و منطبق با موازین حقوقی حکم های طولانی مدت برای یک فعال دانشجویی صادر کنند چون تنها می خواهند دیگران درس عبرت بگیرند.

به نظر می رسد که صدور احکام این چنینی به خصوص در خرداد ماه برای دانشجویان دربند ادامه خواهد یافت و تعددای از دانشجویان در این ماه در دادگاههایی که برای شان تشکیل می شود شرکت می کنند . دادگاههایی که از همین حالا نتایج شان طبق پیش بینی های بازجویان این دانشجویان مشخص است . احکامی سنگین و باور نکردنی .اما چرا حکومت با وجود این حکم های سنگین ،زندانی و خانه نشین کردن دانشجویان همچنان در آرام کردن اعتراض های دانشجویی نامومق است ؟