نتیجه پژوهش: حمله اسرائیل به ایران به جنگ طولانی میانجامد
یک گروه پژوهشی در بریتانیا میگوید که احتمال حمله نظامی اسرائیل علیه تأسیسات اتمی ایران افزایش یافته است اما چنین حملهای می تواند برای منطقه بسیار ویرانگر باشد.
گروه تحقیقاتی آکسفورد، موسسه پژوهشی مستقلی که مقر آن در لندن است، روز پنجشنبه ۲۴ تیر (۱۵ ژوئیه) گزارشی را با عنوان "حمله نظامی علیه ایران؛ اثرات و پیامدها" منتشر کرد که در آن هشدار داده شده است که چنین حمله ای به وقوع یک "جنگ طولانی" منجر خواهد شد.
در این گزارش که به قلم پروفسور پل راجرز نوشته شده، آمده است که اسرائیل اکنون به امکاناتی مانند هواپیماهای دور پرواز تهاجمی ساخت آمریکا و هواپیماهای مسلح بدون سرنشین مجهز شده و توانایی کامل حمله به ایران را دارد.
بن زلا، مدیر گروه تحقیقاتی آکسفورد در این مورد به بی بی سی فارسی گفت که دفاع ضد هوایی ایران توان مقابله با حمله احتمالی را نخواهد داشت، اما ایران قطعا در صدد انتقام گیری بر خواهد آمد.
به گفته آقای زلا، ایران در پی حمله احتمالی اسرائیل، از معاهده منع گسترش سلاح های اتمی خارخ خواهد شد، به حمایت خود از گروه های پیکارجویی که در منطقه علیه اسرائیل، آمریکا و متحدان غربی آنها می جنگند خواهد افزود و با بستن تنگه هرمز باعث افزایش بی سابقه قیمت نفت خام خواهد شد.
او در پاسخ به این سئوال که ممکن است گفته شود انتشار گزارش گروه تحقیقاتی آکسفورد به منظور آماده کردن افکار عمومی برای حمله احتمالی اسرائیل علیه ایران است، گفت که همکاران او با انتشار این گزارش قصد داشته اند که بگویند حمله نظامی به ایران بیش از اندازه خطرناک است و گزینه نظامی علیه این کشور باید کنار گذاشته شود.
آنچه در گزارش گروه تحقیقاتی آکسفورد به عنوان نشانه های افزایش احتمال حمله نظامی اسرائیل به ایران به آنها اشاره شده، از این قرار است: اسرائیلی ها اخیرا گفته اند که سوریه در حال تولید موشک های ایرانی M-600 برای حزب الله است؛ بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، ایران را "بزرگترین تهدید تروریستی" خوانده و گفته که اشتباه است تصور کنیم که می شود جلوی بلندپروازی اتمی این کشور را گرفت و از سفیر امارات متحده عربی در واشینگتن هم نقل شده که عواقب حمله نظامی علیه ایران را کمتر از عواقب اتمی شدن این کشور دانسته است.
حمله احتمالی چگونه خواهد بود؟
گروه تحقیقاتی آکسفورد در گزارش خود نوشته است که حمله احتمالی اسرائیل علیه ایران ممکن است چنین مشخصاتی داشته باشد:
- تمرکز این حملات تنها نابود کردن مناطق نظامی (اهداف هسته ای و موشکی) نخواهد بود، بلکه ممکن است کارخانه ها و مراکز تحقیقاتی و حتی آزمایشگاه های دانشگاهی را شامل شود. هدف چنین حملاتی وارد کرد حد اکثر صدمات ممکن به بنیان های کارشناسی برنامه ایران خواهد بود.
- این حملات احتمالا به تأسیسات دورافتاده محدود نخواهد شد بلکه شامل بمب باران مستقیم اهدافی در تهران هم خواهد بود. بخشی از اهداف این حملات احتمالا کشتن تکنوکرات هایی است که برنامه های اتمی و موشکی ایران را اداره می کنند.
- تصور بسیار شایع در سراسر خاورمیانه این خواهد بود که حملات با اطلاع، موافقت و کمک دولت آمریکا انجام شده است، حتی اگر اسرائیلی ها به تنهایی آن را انجام داده باشند.
پروفسور راجرز در مورد حملات احتمالی اسرائیل علیه ایران می گوید: "احتمالا تلفات غیرنظامی زیادی به جا خواهد ماند، هم در بین کسانی که مستقیما در برنامه های اتمی و موشکی ایران شاغل هستند، هم در بین اعضای خانواده آنها که در مناطق مورد حمله زندگی می کنند و هم در بین منشی ها، خدمتکاران، کارگران و سایر کارکنان کارخانه ها، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها".
گروه تحقیقاتی آکسفورد نتیجه گرفته است که حملات احتمالی مذکور صدمات زیادی به برنامه های اتمی و موشکی ایران وارد می کند، اما در عین حال اتحاد سیاسی در ایران را افزایش می دهد و به ثبات دولت آقای احمدی نژاد می افزاید.
واکنش ایران چه خواهد بود؟
این گروه همچنین نتیجه گرفته است که ایران قادر خواهد بود از راه های مختلف به حملات احتمالی پاسخ دهد، از جمله ممکن است:
- از معاهده منع گسترش سلاح های اتمی خارج شود و به منظور جلوگیری کردن از حملات بیشتر فورا به ساخت سلاح اتمی بپردازد. برای چنین کاری ممکن است از تأسیساتی استفاده شود که در اعماق زیاد زمین قرار دارد؛ گزارش ها از در حال ساخت بودن چنین تأسیساتی حکایت دارد.
- به اسرائیل حمله موشکی کند و منافع آمریکا و متحدان غربی اش را مورد حمله قرار دهد.
- با بستن تنگه هرمز باعث افزایش شدید قیمت نفت شود.
- علیه تأسیسات غربی تولید، پالایش و انتقال نفت در خلیج فارس حملات موشکی یا شبه نظامی ترتیب دهد.
- از گروه های شبه نظامی مخالف حضور غرب در عراق و افغانستان حمایت جدی کند.
بر اساس گزارش گروه تحقیقاتی آکسفورد، ایران ممکن است فورا به اقدام نظامی متقابل دست نزند، اما اولویت اصلی این کشور تکمیل هر چه سریع تر سلاح اتمی و موشک های دوربرد خواهد بود.
پروفسور راجرز، پیامدهای چنین رویکردی را برای امنیت بین المللی بسیار وسیع توصیف می کند: "حمله اسرائیل به تأسیسات اتمی ایران تقریبا به طور قطع آغازی خواهد بود بر یک دوره طولانی حملات هوایی پی در پی اسرائیل به منظور جلوگیری از تکمیل سلاح های هسته ای و موشک های میان برد ایران. پاسخ ایران هم احتمالا دراز مدت خواهد بود و به یک جنگ طولانی با عواقب منطقه ای و جهانی منجر خواهد شد".
گروه تحقیقاتی آکسفورد در گزارش خود نتیجه گرفته است: "پیامدهای حمله نظامی به ایران چنان جدی است که به هیچ شکلی نباید آن را تشویق کرد. یافتن راه های دیگر برای پایان دادن به بحران اتمی ایران، هر قدر هم که مشکل باشد، باید دنبال شود".